Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Zakon o radu – rodna analiza

Zakon o radu – rodna analiza

U sklopu projekta Radnica – rodna jednakost u svijetu rada izradile smo rodnu analizu Zakona o radu.

U ovoj analizi fokus je na odredbama koje utječu na rodnu ravnopravnost na tržištu rada, kao i one koje se u radu CESI, ali i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pokazuju kao one koje se najčešće krše što uzrokuje izrazito nepovoljne učinke na radnice_ke. Prvenstveno smo se fokusirale na odredbe i prakse provedbe koje imaju najviše utjecaja na položaj žena na tržištu rada te smo uključile i preporuke u odnosu na pojedine članke koje treba mijenjati.

Područja koja su posebno obrađena su opće odredbe, zasnivanje radnog odnosa, pravilnici o radu, zaštita trudnica, roditelja i posvojitelja, ravnoteža između posla i privatnog života, jednakost plaća te zaštita radnica.

Na kraju analize navele smo sve preporuke koje su potrebne u svrhu poboljšanja Zakona. Analiza sadrži različite mjere za unaprjeđenje Zakonskih odredaba te bi bilo važno u predstojeće izmjene Zakona inkorporirati bar dio istih.

Related Posts