Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Uvođenje sveobuhvatne seksualne edukacije u škole Gradu Zagreb

Uvođenje sveobuhvatne seksualne edukacije u škole Gradu Zagreb

Projekt u partnerstvu provode CESI i Status M, a svrha je doprinijeti stvaranju uvjeta i okvira za uvođenje cjelovite seksualne edukacije u škole Grada Zagreba, unaprjeđujući pristup mladima informacijama i edukaciji o seksualnim i reproduktivnim pravima temeljenoj na dokazima.

Očekivani učinak:

Dobivena jasna i javna podrška Grada Zagreba za uvođenje sveobuhvatne seksualne edukacije u škole te uspostavljeno Povjerenstvo za uvođenje SSE

Pozicioniranje teme reproduktivnih prava i SSE kao jedne od ključnih tema na nadolazećim izborima kroz kampanju i suradnju s relevantnim dionicima.

Povećana svijest i podrška uvođenju SSE među mladima, roditeljima, učiteljima/cama i dionicima.

Aktivnosti

1. Okupljanje i sastanci zagovaračke inicijative za eksperimentalno uvođenje programa sveobuhvatne seksualne edukacije u osnovne i srednje škole u Gradu Zagrebu

2. Provedba istraživanja

Istraživanje će biti usmjereno na stavove i potrebe učenika/ca i nastavnika/ca u domeni sveobuhvatne seksualne edukacije.

3. Policy paper o uvođenju SSE u Gradu Zagrebu

Policy paper o uvođenju SSE u Gradu Zagrebu sadržavati će analizu sadržaja vezanih uz seksualnost i seksualno i reproduktivno zdravlje u kurikulima osnovnih i srednjih škola u Gradu Zagrebu te smjernice i preporuke za uvođenje SSE na lokalnom nivou.

4.1. Sastanci s donositeljima odluka u Gradu Zagrebu

4.2.  Sastanci sa dionicima

5. Tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

6. Tematska sjednica Savjeta mladih Grada Zagreba

7. Kampanja

Namjera nam je potaknuti političke stranke, pa tako i stranke na vlasti u Gradu Zagrebu,  da se obvežu na donošenje politika i zakona u domeni seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, te na uvođenje sustavne seksualne edukacije. Osim toga, cilj je povećati podršku javnosti, posebno roditelja i nastavnika/ca, za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja.

8. Konferencija

Konferencija će okupiti stručnjake/inje iz područja obrazovanja, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, predstavnike/ce nacionalnih i lokalnih vlasti i relevantnih institucija, istraživače/ice, predstavnike/ce organizacija civilnog društva i mlade. Glavni fokus konferencije bit će na značaju sveobuhvatne seksualne edukacije, dijeljenju iskustava i najboljih praksi, raspravi o izazovima i prilikama za implementaciju programa te ulozi organizacija civilnoga društva.

Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programskih potpora za OCD-e.            

Related Posts