Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Provedba preventivnih programa i aktivnosti vezanih uz rodno uvjetovano nasilje, rodnu ravnopravnost i seksualno i reproduktivno zdravlje u srednjim školama na području Grada Zagreba (šk.god.2020/21 i 2021/22)

Provedba preventivnih programa i aktivnosti vezanih uz rodno uvjetovano nasilje, rodnu ravnopravnost i seksualno i reproduktivno zdravlje u srednjim školama na području Grada Zagreba (šk.god.2020/21 i 2021/22)

Na temelju popisa srednjih škola objavljenih na službenim stranicama grada Zagreba analizirani su javno objavljeni školski kurikulumi dostupni na web stranicama škola. Većina analiziranih kurikuluma odnosila se na šk. god. 2020/21 dok se manji broj kurikuluma odnosio na šk.god.2021/22.

Analiza je obuhvatila 20 gimnazija, 35 strukovnih škola, 10 umjetničkih škola, 23 privatne srednje škole i 4 škole/ustanove s posebnim uvjetima obrazovanja što ukupno čini 92 škole/ustanove.

Kurikulumi su konceptualno, strukturno i sadržajno vrlo različiti – primjerice neki kurikulumi jasno navode nazive preventivnih programa koje provode dok drugi općenito navode koja područja ili teme obrađuju u sklopu rada na prevenciji ili u nastavi. Osam škola nema javno dostupan kurikulum na web stranici. Dvadesetpet škola u svojim kurikulumima nema informacija o provedbi preventivnih programa ili aktivnosti što znači da je analizom obuhvaćeno 59 srednjih škola.  

Uzimajući u obzir analizirane školske kurikulume koji sadrže informaciju o provedbi preventivnih programa/aktivnosti, vidljivo je da otprilike 1/3 srednjih škola u Zagrebu provodi preventivne programe na temu rodno uvjetovanog nasilja, dok oko 10% srednjih škola provodi programe vezane uz seksualno i reproduktivno zdravlje te rodnu ravnopravnost. Područje prevencije je najslabije pokriveno u umjetničkim srednjim školama a odmah iza njih slijede i strukovne škole koje, u najvećem broju slučajeva, nemaju preventivne programe u kurikulumima.

Više pročitajte u analizi.

Related Posts