Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Elektroničko seksualno i rodno uvjetovano nasilje u mladenačkim vezama – priručnik za nastavnice i nastavnike

Elektroničko seksualno i rodno uvjetovano nasilje u mladenačkim vezama – priručnik za nastavnice i nastavnike

Priručnik pripremljen u okviru regionalnog projekta pod nazivom „Mogu reći neću! Osnaživanje mladih, posebno djevojaka, da se suprotstave elektroničkom seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju u intimnim partnerskim odnosima“, obuhvaća četiri dijela:

Prvi dio osmišljen je kako bi pružio potporu nastavnicima/ama u unapređivanju znanja o fenomenu seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, njegovim oblicima, uzrocima i posljedicama, s posebnim fokusom na nasilje u intimnim vezama mladih (u dobi od 15 do 19 godina).

Drugi dio sadrži nastavne materijale u obliku radionica koje se mogu koristiti u radu s djecom i mladima za podizanje svijesti o rodu, rodno uvjetovanom nasilju, elektroničkom nasilju i sigurnosti na internetu. Radionice nastavnice/i mogu koristiti u okviru svojih predmeta, kao izvannastavne aktivnosti ili ih mogu provoditi vršnjački edukatori/ce.

Treći dio ispituje međunarodni i nacionalni pravni okvir vezan uz prevenciju i zaštitu od elektroničkog seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, posebno obveze obrazovnih institucija, kao i institucionalne postupke koji osiguravaju učinkovit i djelotvoran odgovor na nasilje koji je osjetljiv na posebne potrebe mladih.

U četvrtom poglavlju prikazane su  „dobre prakse“ u prevenciji nasilja u mladenačkim vezama koje se mogu replicirati ili modificirati u skladu s određenim kontekstom u koji se prenose. Ovaj dio ima za cilj pružiti stručnom osoblju u školi praktičnu podršku za poboljšanje prevencije, intervencije i izgradnje školske klime koja je manje tolerantna na bilo koji oblik diskriminacije i nasilja.

Konačno, ova publikacija želi nas sve podsjetiti da je ono čemu težimo društvo koje kaže NE nasilju i da svi, čak i ako idemo malim koracima, možemo aktivno sudjelovati u ostvarenju tog cilja.

Related Posts