Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

ANALIZA: Položaj žena u parlamentarnom izbornom procesu 2024.

ANALIZA: Položaj žena u parlamentarnom izbornom procesu 2024.

U skladu s našim višegodišnjim radom na analizama u području političke participacije žena u različitim izbornim procesima, ova analiza ima za cilj prikazati položaj i zastupljenost žena u izborima za Hrvatski sabor, a koji su se održali 17. svibnja 2024. godine.

Za potrebe ove analize fokusirale smo se na liste stranaka i koalicija koje su po anketnim procjenama imale šanse prijeći izborni prag i osvojiti mandate u 11. sazivu Hrvatskog Sabora, a to su: Domovinski pokret i partneri, Hrvatska demokratska zajednica – HDZ i partneri, MOST i partneri, Možemo! politička platforma i partneri te Koalicija Rijeke pravde (Socijaldemokratska partija HrvatskeSDP i partneri).

Analiza obuhvaća:

  • Je li zadovoljena zakonska kvota od minimalno 40% žena na listama
  • Nalaze li se žene na višim mjestima lista (1. – 7.) ili na nižim mjestima (8. – 14.)
  • Koliko ima nositeljica lista tj. žena na prvom mjestu na listi
  • Je li na listama postignut rodni paritet tj. 50% zastupljenosti oba spola
  • Je li pri sastavljanju lista dosljedno korišten tzv. ZIP sustav odnosno naizmjenično pozicioniranje oba spola na listama (jedan muškarac – jedna žena ili jedna žena – jedan muškarac)
  • Koliko je ženskih osoba do 30 godina kandidirano u odnosu na muške osobe do 30 godina 

Rezultati analize prikazani su po pojedinim strankama/koalicijama i po izbornim jedinicama. Pri izradi analize korišteni su podaci objavljeni kao pravovaljano predložene liste i kao rezultati izbora na stranicama Državnog izbornog povjerenstva te statistika i podaci Hrvatskog sabora. Na kraju analize nalazi se zaključak o analiziranim rezultatima, kao i o položaju žena u izbornim procesima.

Analizu možete preuzeti ovdje:

Related Posts