Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Train the Gender Trainer

Train the Gender Trainer

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje  i istraživanje i Centar za ženske studije  izHrvatskeod2014. godine, u okviru Erasmus + programa Europske unije, kao partneri iz Hrvatske,  provodili su  projekt GenderStrat4EQuality: Train the Gender Trainer. Projekt je to strateškog partnerstva koji su, uz  navedene udruge iz Hrvatske,  provodili Centar za unaprjeđenje jednakosti iz Litve, islandski Centar za rodnu jednakost te Odjel za rodnu jednakost i žene Pokrajinske vlade Donje Austrije koji je koordinirao projektom.

U Hrvatskoj su treninzi o rodnoj ravnopravnosti nedovoljno prisutni, a na prostoru Europske unije kriteriji kvalitete takvih treninga su neujednačeni pa zainteresirani koji bi željeli unaprijediti znanja i kompetencije o rodnoj jednakosti zaposlenika u svojim organizacijama s pravom postavljaju pitanje odakle krenuti? Kako naći odgovarajući kurikulum i kvalitetne stručnjake koji bi im pomogli u obučiti trenere o ovom području?

Stoga od pomoći mogu biti rezultati ovog projekta: Kurikulum, koji se odnosi  na trening trenera o rodnoj ravnopravnosti te Kriteriji kvalitete za treninge.

Na vrlo zoran i praktičan način na nešto više od trideset stranica Kurikulum sadrži smjernice o tome što trener/ica o rodnoj jednakosti treba znati o rodnoj jednakosti; navodi brojne primjere dobre prakse takvih treninga iz različitih zemalja i situacija te donosi smjernice kako izraditi metodologiju treninga koji se mogu prilagoditi svakom nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Uz to, predstavnici/e projekta opisuju, korak po korak, kako prepoznati i prirediti kvalitetne treninge. Pritom ukratko navode koja znanja treba imati trener/ica u području rodne jednakosti i kako znati da su izvoditelj/ica treninga bili uspješni. Kriteriji kvalitete pomažu i naručiteljima treninga iz područja rodne jednakosti tako što im pruža argumente o tome:

  • zašto valja održati trening u svojoj organizaciji
  • zašto pritom koristiti Kurikulum nastao u okviru projekta GenderStrat4Equality
  • kako odabrati dobrog trenera/dobru trenericu o rodnoj ravnopravnosti.

Primjena rodne dimenzije sve više se traži u poslovanju, pa i pripremi EU projekata, i ne odnosi se samo na izobrazbu u državnim tijelima i tijelima lokalne (regionalne samouprave) koje Zakon o ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj izričito upozorava da

 ” Državna tijela, tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima, obrazovne i znanstvene institucije te pravne osobe u pretežitom vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su provoditi programe izobrazbe o ravnopravnosti spolova za svoje djelatnike/ce.”

Budući da to nije samo obveza Hrvatske, partneri u projektu GenderStrat4Equality postavili su si za cilj da doprinesu ujednačavanju europskog standarda kvalitete u pitanjima koji se konkretno odnose na treninge o ravnopravnosti spolova kako bi europski programi u ovom području imali veći učinak na nacionalnoj i regionalnoj razini

Navedeni sadržaj možete pronaći na sljedećim linkovima:

http://www.zenstud.hr/kurikulum-treninga-za-trenereice/

Related Posts