Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Sudjelovanje mladih žena u procesima odlučivanja u Hrvatskoj

Sudjelovanje mladih žena u procesima odlučivanja u Hrvatskoj

Cilj analize “Sudjelovanje mladih žena u procesima odlučivanja u Hrvatskoj” je utvrditi u kojoj mjeri mladi, a posebice mlade žene participiraju u tijelima odlučivanja na regionalnoj odnosno županijskoj razini. Analiza objedinjuje dva istraživačka izvještaja nastala u okviru projekta Mlade žene mijenjaju svijet koji je tijekom 2013. godine provodio CESI. U radu se prikazuju rezultati analize policy dokumenata na nacionalnoj i županijskoj razini koji se tiču područja aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, rezultate rodne analize sudjelovanje mladih u županijskim Savjetima mladih u 2013. godini te rodnu analizu sudjelovanja mladih u županijskim skupštinama u mandatu 2009-2013, te mandatu 2013-2017. Donosi se i pregled rezultata analize stavova, mišljenja i problema s kojima se mlade žene koje sudjeluju u tijelima odlučivanja. Ustanovljeno je da politike za mlade na nacionalnom i lokalnom nivou ne prepoznaju važnost i potrebu aktivnog sudjelovanja mladih žena u društveno-političkim procesima niti predviđaju mjere za postizanje istog. Pokazalo se da mlade žene u grupi mladih ravnopravnije participiraju u donošenju odluka na regionalnoj razini nego kada gledamo žene u općoj populaciji. No, broj mladih žena predsjednica županijskih Savjeta mladih je ispodprosječan te je veća vjerojatnost da će mlade žene biti podzastupljeni spol, što  pokazuje da još uvijek postoji potreba za osnaživanjem mladih žena za preuzimanje ključnih pozicija u procesima donošenja odluka i za radom na postizanju rodne ravnopravnosti u društvu. Mladi ljudi često smatraju da je pitanje rodne ravnopravnosti riješeno što značajno usporava napredak u još mnogim pitanjima koja su za žene u društvu otvorena, a koja moraju biti dio širih društvenih i strukturalnih promjena koje uključuju promjene u rodnim odnosima u smjeru ostvarenja pune rodne ravnopravnosti između žena i muškaraca.

Kao prilog ovom radu donosimo i analizu “Sudjelovanje mladih u odlučivanju u Gradu Zagrebu: Lokalni izbori 2013. godine”.

Related Posts