Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Spol, rod i seksualna prava

Cilj programa Spol, rod i seksualna prava je promicanje rodne ravnopravnosti među mladima, kao i poticanje uključivanja muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti. Smatramo da rodna ravnopravnost doprinosi kvaliteti života i treba je promicati kao javno dobro.  U okviru programa radimo na prevenciji i suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja te podizanju svijesti javnosti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja. Kroz različite aktivnosti radimo na uključivanju rodne perspektive u programe prevencije nasilja među mladima. Također, jedan od ciljeva programa je unaprjeđenje zaštite i promicanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja.

Prosvjedom pred Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi mladi traže osnivanje Savjetovališta za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Prva smo udruga na području RH, i među prvima u regiji, koja se sustavno bavila senzibiliziranjem mladih za pitanja roda i spola te prevencijom nasilja u adolescentskim vezama. Koristeći vlastita iskustva, teorijska znanja te rezultate naših istraživanja, osmislile/i smo edukacijske programe te izdali/e priručnike za rad s mladima; kao što su “Spol i rod pod povećalom“Bolje spriječiti nego liječiti i “SEX NA EX, koji se koriste u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bugarskoj. Sudjelovale smo u provođenju međunarodnih projekata koji su bili usmjereni na širenje dobrih praksi te razvoj novih programa i edukacijskih paketa. Edukaciju edukatora/ica završilo je oko 600 stručnjaka/inja, a imamo mrežu profesora/ica u institucijama formalnog obrazovanja koji rade s učenicima/ama. Osim odraslih, u edukaciji edukatora/ica sudjeluju i vršnjački edukatori/ce.

Kontinuirano upozoravamo na nedostatak usluga i informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te se zalažemo za seksualnu edukaciju u školama koja će uvažavati ljudska prava i otvaranje youth-friendly klinika i savjetovališta za mlade. Nakon višegodišnjeg zagovaranja  prepoznata je važnost uklanjanja rodnih stereotipa iz udžbenika i cjelokupnog obrazovnog sustava, a rodna ravnopravnost i prevencija nasilja u vezama su sastavni dio zdravstvenog te građanskog odgoja i obrazovanja.

Istraživanje Muškarci i rodna ravnopravnost prvo je istraživanje o stavovima/ponašanjima muškaraca u Hrvatskoj koji se tiču rodne ravnopravnosti, provedeno u sklopu velikog međunarodnog istraživanja. Rezultati predstavljaju osnovu za oblikovanje javnih politika i programa koji će doprinijeti ostvarenju ravnopravnosti između muškaraca i žena te olakšati muškarcima da žive rodnu ravnopravnost.

Projekt Šutnja nije zlato, koji je za cilj imao prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, a realiziran u suradnji s udrugom O.M.G., dobio je međunarodnu nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju 2009. godine u Bukureštu te je izabran kao jedan od primjera dobre prakse rada na prevenciji obiteljskog nasilja u Europskoj uniji. Također, Europski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) kao primjer dobre prakse u radu na prevenciji rodno-uvjetovanog nasilja proglasio je upravo projekt “Šutnja nije zlato”. Internetska stranica SEZAM  je 2002. godine na festivalu “Mediji i zdravlje” proglašena najboljom stranicom koja pruža mladima točne i jasne informacije o seksualnosti i odnosima među spolovima. Nagradu je dodijelila Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Ministarstvo zdravstva.

Više online: Sezamweb.net

FB: sezamwebkampanjadvijedjevojcice