Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

SIVA ZONA: PITANJE ABORTUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ

SIVA ZONA: PITANJE ABORTUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Izvještaj SIVA ZONA: PITANJE ABORTUSA U REPUBLICI HRVATSKOJ uključuje analizu i mapiranje relevantnih dionika, legislative, politike i prakse s obzirom na pitanja namjernih prekida trudnoće, a s ciljem dobivanja boljih uvida i doprinosa razumijevanju situacije. 

Istraživanje je proveo tim CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u sklopu projekta “#InTheNameOfLove”, koji se provodi u suradnji s Udruženjem Zagreb Pride, uz financijsku potporu Open Society Foundations.

Rezultati predstavljeni u ovom radu proizašli su iz analize postojećih relevantnih dokumenata, medijskih napisa te podataka prikupljenih od konzultiranih dionika. Metode prikupljanja podataka uključivale su fokusnu grupnu diskusiju, individualne polustrukturirane intervjue te pismene priloge i očitovanja.

Pitanja i problemi vezani uz abortus pripadaju “sivoj zoni”, a obilježava je: neodgovarajuća državna regulacija, manjkavosti prilikom evidencije pobačaja, slučajevi liječničke korupcije i zloupotrebe položaja, regionalna i bolnička varijabilnost (visokih) cijena medicinskog zahvata, kao i učestalost prigovora savjesti. Uz sve navedeno, kao i uz tradicionalnu, patrijarhalnu stigmatizaciju žene koja je samovoljno prekinula trudnoću te aktualne neokonzervativne prijetnje – dostupnost i sigurnost legalnog abortusa u Republici Hrvatskoj jest otežana.

Related Posts