Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Roza brošura

Roza brošura

Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Kraće rečeno, dužne su provoditi rodno osviještenu politiku. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga izdale smo publikaciju “Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama” koja pojašnjava temeljne pojmove kreiranja rodno osviještenih politika i proračuna, pojašnjava institucionalne mehanizme za promicanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji te navodi smjernice za kreiranje rodno osviještenih politika na lokalnoj razini.

Kao što se vidjelo iz istraživanja o institucionalnim mehanizmima za promicanje ravnopravnosti spolova koje je proveo CESI 2008. godine, županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova često ne znaju što bi mogla i trebala činiti kako bi ispunila svoju ulogu lokalnih mehanizama za promicanje rodne ravnopravnosti; stoga smo u ovoj publikaciji odlučile predstaviti po jedan primjer dobre prakse povjerenstava iz svake regije u Hrvatskoj. Predstavljamo povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Varaždinske županije i Vukovarsko-srijemske županije te zahvaljujemo njihovim predsjednicama i predsjednicima Sonji Grozić Živolić, Ivanki Luetić-Boban, Vlasti Cindrić i Antunu Žagaru te članicama i članovima povjerenstava što su pristali surađivati u izradi ove publikacije. 

U sklopu projekta “Liderice u lokalnim zajednicama – Žene to mogu”, a u susret lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju 2009. godine, CESI je zajedno sa svojim suradnicama održao dva edukacijska seminara na kojima je sudjelovalo 40 političarki iz 6 stranaka iz cijele Hrvatske. Na seminarima smo razgovarale o tome koje su moguće mjere za rješavanje problema vezanih uz rodno-uvjetovano nasilje, zapošljavanje žena, usklađivanje privatnog i profesionalnog života te političku participacije žena. Neke od tih mjera koje bi lokalna i područna (regionalna) samouprava mogla uvrstiti u svoje programe rada i posljedično u svoje proračune, navodimo u poglavlju “Rodno osviještena politika u lokalnim zajednicama”.

Nadamo se da će ova publikacija biti koristan putokaz u kreiranju lokalnih politika za promicanje rodne ravnopravnosti.

Publikacija se može preuzeti u .pdf formatu ili nabaviti u CESI u tiskanom formatu.

Related Posts