Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Rodne razlike u plaćama: Nova rješenja za stari problem

Rodne razlike u plaćama: Nova rješenja za stari problem

Ovaj Usporedni izvještaj te Izvještaj za Hrvatsku pripremljeni su u sklopu projekta “Rodne razlike u plaćama: Nova rješenja za stari problem”. Razvijanje transnacionalnih strategija zajedno sa sindikatima i institucijama za rodnu ravnopravnost sa ciljem nadilaženja rodnih razlika u plaćama. Radi se o projektu koji je financiran u sklopu PROGRESS programa Europske unije. Glavni cilj projekta je razvoj novih, inovativnih strategija za nadilaženje rodnih razlika u plaćama, a u uskoj suradnji sa savezima sindikata, instutucijama rodne ravnopravnosti i drugih relevantnih stakeholdera. 

S jedne strane, projekt se koncentrira na rodne razlike u plaćama u financijskom sektoru i sektoru osiguranja, a s druge strane, na sektor zdravstva. U projektu su sudjelovali eksperti/ce iz različitih institucija, iz šest država: CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – Hrvatska, L&R Social Research – Austrija, RoSa – Role and Society vzw, Documentation Center, Library and Archives on Equal Opportunities, Feminism and Women’s Studies – Belgija, The Tavistock Institute for Human Relations – United Kingdom, Tomillo Center for Economic Studies – Španjolska, Brandenburg Technical University Cottbus – Njemačka, i The Praxis Centre for Policy Studies – Estonija. Također, sudjelovali su i predstavnici iz europskih institucija uključujući i ETUC (European Trade Union Confederation).

Istraživači/ce iz navedenih država doprinijeli su putem izrade specifičnih, dubinskih državnih izvještaja (analiza je vršena temeljem specifičnog konteksta pojedine države i temeljem specifičnosti analize pojedinog sektora, financijskog sektora, sektora osiguranja i zdravstva i socijalne skrbi), u surdanji sa stručnjacima/kinjama iz sindikata i instutucija za rodnu ravnopravnost.  

Ovaj je “Usporedni izvještaj” sažetak istraživanja koje su provodili stručnjaci/kinje u svakoj od država. Njihov se rad temelji na različitim metodama i pristupima uključujući analizu literature, statistike, intervjue s različitim ekspertima, fokus grupe s relevantnim dionicima i zajedničkim sastancima i susretima sa svrhom upoznavanja i razmjene iskustava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj ovog “Usporednog izvještaja” je pružanje sveobuhvatnog uvida u situacije u šest involviranih država po pitanju rodnih razlika u plaćama, te predlaganje aktivnosti za nadilaženje istih. Sličnosti i različitosti koje se odnose na situaciju u svakoj državi mogu ujedno potaknuti i zajedničke akcije i process međusobnog učenja i razmjene iskustava. Fokus izvještaja leži, baš kao i u cjelokupnom projektu, na financijskom sektoru, sektoru osiguranja te zdravstva i socijalne skrbi.

Izvještaj je samo jedan element u sveobuhvatnom pristupu koji uključuje istraživanje, umrežavanje, međusobno učenje, implementiranje inicijativa, aktivnosti podizanja svijesti i diseminacijskih strategija koje trebaju podržati aktiviste/ice i dionike s argumentima i idejama u njihovoj borbi za nadilaženje rodnih razlika u plaćama. 

Važni rezultati svih faza istraživanja i informacije koje su specifično vezane za pojedinu državu, zajedno s dodatnim informacijama, mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici projekta:  http://www.genderpaygap.eu.

Related Posts