Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Rodna analiza kandidacijskih lista i izabranih zastupnika i zastupnica na parlamentarnim izborima 2015. godine

Rodna analiza kandidacijskih lista i izabranih zastupnika i zastupnica na parlamentarnim izborima 2015. godine

Rodna analiza kandidacijskih lista i izabranih zastupnika/ca na parlamentarnim izborima 2015. godine slojevit je prikaz navedenih izbora. U poglavlju “Ustavni sud i rodna neravnopravnost” analizirale smo kakav se preokret dogodio donesenom odlukom Ustavnog suda te koje je točno značenje te odluke.

U drugom smo poglavlju analizirale i kandidacijske liste i izabrane zastupnike/ce na izborima te smo došle do tri glavna zaključka zvog čega je tako mai broj žena u ovom sazivu Sabora: Prvi je nepoštivanje rodnih kvotana kandidacijskim listama, a drugi je razlog stavljanje žena na dno kandidacijskih lista gdje nemaju realnu šansu biti izabrane.

Treći je razlog činjenica da su male stranke te koje su većinom poštivale rodne kvote (za razliku od većih stranaka), međutim upravo one nisu prešle izborni prag te se kod većih stranaka i nije imalo kandidatkinja za izabrati.

Ova analiza sadrži i preporuke za koje smatramo da se trebaju što prije implementirati, inače će situacija na sljedećim izborima biti još lošija. Preporuke su:

  • Stranke trebaju imati razrađenu strategiju uključivanja žena u sve aktivnosti te izraditi akcijski plan djelovanja za postizanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u stranačkim tijelima.
  • Stranke trebaju svoje statute uskladiti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova te provoditi kvotu od 40% prema sistemu zatvarača u stranačke statute na izbornim listama.
  • Stranke trebaju poticati osnaživanje i djelovanje stranačkih organizacija žena na svim razinama stranke te ih uključivati u izradu stranačkih programa.
  • Stranke trebaju organizirati i poticati edukaciju članica i članova stranke o rodno osviještenoj politici i rodnoj ravnopravnosti.
  • Stranke trebaju više uključivati mlade osobe, posebice mlade žene
  • Potrebna je rodna edukacija sudaca i sutkinja, Državnog izbornog povjerenstva te svih ostalih koji su dužni implementirati sankcije iz Zakona o ravnopravnosti spolova
  • Potrebna je suradnja između institucija kako bi se uspješno provele financijske sankcije svim strankama koje na ovim izborima nisu provele kvotu na kandidacijskim listama

Analiza je izrađena u sklopu projekta “Ravnopravne 2.0” kojeg je financijski podržao Grad Zagreb.

Ovdje navedeni stavovi autorica ne moraju nužno odražavati stavove Grada Zagreba.

Urednica: Maja Gergorić
Autorice: Maja Gergorić i Tajana Broz

Related Posts