Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada

Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada

CESI u partnerstvu sa Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova RH, marketinškom agencijom Señor iz Zagreba i najstarijom islandskom organizacijom za ženska prava IWRA – Icelnadic Women’s Rights Association provoditi će projekt Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada, s ciljem rješavanja nejednakog i diskriminatornog položaja žena u svijetu rada.

Zašto projekt Radnica?

U Republici Hrvatskoj žene se na tržištu rada nalaze u nejednakom položaju. Već dugi niz godina razlika u stopi zaposlenosti u odnosu na muškarce prelazi 10%. Prema Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova najviše pritužbi na diskriminaciju zaprima upravo u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti (46,1%). Prema pritužbama građanki, životna dob i majčinstvo i dalje ostaju glavni uzroci rodne diskriminacije žena na tržištu rada, a one čine i većinu žrtava spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. U Hrvatskoj još uvijek ne postoje odgovarajuće mjere i propisi koje bi na učinkovit način poticale participaciju žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Slijedom toga, žene čine većinu nezaposlenih (55%), kao i većinu u potplaćenim sektorima. Isto tako, podzastupljene su na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na tzv. stakleni strop (14,4% u upravama i 21,4% u nadzornim odborima d.d.-a) jer nemaju jednake mogućnosti za napredovanje. Sve to rezultira time da žene imaju niže plaće i mirovine pa tako jaz u plaćama iznosi oko 13% , a u mirovinama 22%.

Što želimo postići projektom Radnica ?

Kako bi pridonijeli rodnoj jednakosti u svijetu rada i osnažili predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva i sindikata u zagovaračkom radu za poboljšanje položaja žena u svijetu rada i postizanja rodne jednakosti u svijetu rada.

Projektom želimo postići razumijevanje problematike rodne jednakosti u svijetu rada kao i uključenost i aktivni angažman građanki i građana kroz široku javnu kampanju. Kroz aktivnosti povezivanja zainteresiranih organizacija i pojedinaca/ pojedinki, raditi ćemo na analizi mjera i politika kao i na zagovaranju  zakonodavnih mjera za postizanje rodne jednakosti u svijetu rada. Žrtvama diskriminacije pružati ćemo kontinuiranu besplatnu pravnu pomoć kroz pravne savjete i informacije. Informacije o rodnoj jednakosti u svijetu rada kao i vijesti na temu, objavljivati ćemo na portalu Radnica.org.

Islandska organizacija prenijeti će nam svoja iskustva i znanja u području zagovaranja za rodnu jednakost u svijetu rada, te će nam omogućiti učenje i razmjenu iskustava sa ostalim relevantnim organizacijama i institucijama sa Islanda u području rodne jednakosti.

Projekt se provodi od 1.1.2021. – 28.02.2023. te je financijski podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u iznosu od 130.761,15 Eura.

Related Posts