Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Preporuke za povećanje političke participacije žena

Preporuke za povećanje političke participacije žena

CESI je nakon parlamentarnih izbora 2007. godine izradio “Preporuke za povećanje političke participacije žena” namijenjene političkim strankama.

Analize izborne kampanje za parlamentarne izbore 2007. godine nam pokazuju da političke stranke nisu spremne povećati broj žena na listama, da se pitanjima rodne ravnopravnosti bave deklarativno i vrlo konzervativno, ograničavajući žene na njihovu reproduktivnu ulogu te da su sklone tijekom promidžbe potencirati stereotipno prikazivanje žena kao onih koje u većoj mjeri padaju na teret države (studentice, majke/rodilje), a manje kao osobe koje pridonose razvoju zemlje (poduzetnice, gospodarstvenice, znanstvenice). Istovremeno u javnoj komunikaciji na pitanje zašto nemaju više žena na izbornim listama, stranke odgovaraju da se žene nedovoljno uključuju u politiku i/ili da je političkim strankama prvenstveno važna kompetencija kandidata/kinja, a ne spol. Obzirom da nam je teško povjerovati da u Hrvatskoj postoji samo 20% žena kompetentnih za obnašanje dužnosti zastupnica u parlamentu te ako uzmemo u obzir činjenicu da niti jedna parlamentarna stranka nema plan za unapređenje sudjelovanja žena u politici, iako ih na to obvezuje Zakon o ravnopravnosti spolova, i na sve to dodamo razmjerni izborni sustav sa zatvorenim listama, dolazimo do toga da je ipak primarna odgovornost za povećanje političke participacije žena na političkim strankama. Političke stranke ako žele ozbiljno ispunjavati svoju funkciju zastupanja građana/ki i zagovaranja koncepcije općeg dobra, nužno moraju uključiti žene kao one koje zastupaju i uvažavati interese i potrebe žena kao neodvojivi dio svake koncepcije općeg dobra.

Related Posts