Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Pokreni promjenu – prevencija rodno uvjetovanog nasilja u školama

Pokreni promjenu – prevencija rodno uvjetovanog nasilja u školama

POZICIJSKI DOKUMENT

Projekt Pokreni promjenu prepoznao je neke posebno važne elemente u jačanju prevencije rodno uvjetovanog nasilja u školama. Ti su aspekti predstavljeni u nastavku u obliku preporuka:

  • Pristup usmjeren na mlade. Primjena pristupa usmjerenog na mlade znači stavljanje fokusa na interese, potrebe i afinitete adolescenata/ica i uvažavanje njihovih različitosti. Drugim riječima, u pristupu, metodologiji i sadržaju preventivnih akcija potrebno je izbjegavati perspektivu odraslih. Zato je ključno uključiti i osnažiti adolescente/ice te osluškivati ​​njihove zahtjeve, mišljenja i zabrinutosti.
  • Seksualna edukacija. Djevojkama i mladićima nedostaje obrazovanje o seksualnosti i partnerskim odnosima. Nisu im dostupni pozitivni i raznovrsni uzori ponašanja što ih čini podložnijima utjecaju dominantnih društvenih modela. Osobe na koje se ugledaju, a koje su prisutne u medijima i popularnoj glazbi ponekad, ni približno, ne odražavaju feminističke vrijednosti. Iz tog je razloga, iz feminističke i intersekcionalne perspektive, uvođenje obveznog predmeta seksualne edukacije neophodno za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, ne samo među adolescentima ili mladima, već i u cijelom društvu.
  • Rodna perspektiva.  Feministička i intersekcionalna perspektiva trebala bi biti prisutna ne samo u rješavanju problema koja su izravno vezana uz rod ili nasilje, već i u svim disciplinama i područjima rada, uključujući školsku organizacijsku strukturu. Ovo je dio izazova uključivanja rodne perspektive u obrazovni sustav.
  • Istraživanje rodno uvjetovanog nasilja među mladima. Potrebno je nastaviti istraživanja o ​​oblicima rodno uvjetovanog nasilja koje doživljavaju adolescenti/ce. Još uvijek imamo puno toga za istražiti o načinima  otpora i suočavanja od strane djevojaka koje trpe nasilje te uslugama i resursima koji su im potrebni da napuste nasilne odnose i započnu procese oporavka.

Related Posts