Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Iskustva roditelja – diskriminacija na radnom mjestu Sažetak istraživanja provedenih u Austriji i Hrvatskoj: ‘Parents@Work – Mijenjajmo stav!’

Iskustva roditelja – diskriminacija na radnom mjestu Sažetak istraživanja provedenih u Austriji i Hrvatskoj:  ‘Parents@Work – Mijenjajmo stav!’

Prva aktivnost projekta „Parents@Work: Mijenjajmo stav!“ bila je ispitivanje stavova, iskustava i dojmova radnica_ka o diskriminaciji ili poteškoćama koje su imali na radnom mjestu ili prilikom zapošljavanja zbog toga što su roditelji ili će to postati. Svrha je bolje razumjeti s kojim se problemima mogu suočiti zaposlenici_e koji su roditelji zbog činjenice da pokušavaju uskladiti privatni i profesionalni život te kakvi su njihovi stavove o odnosu poslodavaca prema ovoj temi.

Prvo, ovo izvješće bavi se uzrocima i pojavnim oblicima diskriminacije ili drugih poteškoća koje roditelji doživljavaju na svojim radnim mjestima. Drugo, cilj je saznati što pomaže roditeljima u tim situacijama, što očekuju od poslodavaca i kako se takvi problemi mogu izbjeći u budućnosti.

Stavljajući naglasak na ove teme, provedene su dva istraživanja, jedno u Austriji i jedno u Hrvatskoj, odabirom dva različita metodološka pristupa. U Austriji je provedeno i analizirano 18 kvalitativnih intervjua s osobama koje su bile diskriminirane zbog (budućeg) roditeljstva. U Hrvatskoj je analizirano ukupno 40 slučajeva. Prvi dio istraživanja proveden je putem internetskog upitnika (32) i telefonskim intervjuima (2). Drugi dio izvješća analizira slučajeve iz arhive Pravobraniteljice za ravnopravnosti spolova, a proveden je telefonskim intervjuima (3) i analizom slučajeva diskriminacije (3). Oba istraživanja podržala su državna tijela za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljstvo za ravnopravno postupanje u Austriji i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

Želimo izraziti iskrenu zahvalnost svim radnicima_ama na sudjelovanju u istraživanju i što su podijelili_e svoja iskustava u nadi da će rezultati doprinijeti poboljšanju položaja roditelja na tržištu rada u bliskoj budućnosti.

Related Posts