Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Hrvatska se pridružila europskoj građanskoj inicijativi “My voice, my choice”!

Hrvatska se pridružila europskoj građanskoj inicijativi “My voice, my choice”!

U Europi čak 20 milijuna žena nema pristup svim aspektima zdravstvene skrbi, odnosno sigurnom i legalnom pobačaju. U nekim zemljama Europske unije žene i danas umiru radi zabrane pobačaja na zahtjev, ili radi nedostupnosti moraju koristiti alternativne načine osiguranja zdravstvene skrbi.

Danas je održana konferencija za medije u Rijeci, povodom priključivanja Hrvatske europskoj inicijativi “My voice, my choice”. Na konferenciji su govorile Petra Meterc Tanja Matijašević iz slovenskog Instituta 8. mart, organizacije koja koordinira inicijativu na europskoj razini te Marija Trcol Marinella Matejčić kao predstavnice inicijative My voice my choice iz Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, a pridružilo joj se čak 18 organizacija iz 9 zemalja EU.

Petra Meterc iz Instituta 8. Mart naglasila je kako je Institut pokrenuo ovu akciju jer je nedopustivo da žene u Europi umiru radi nedostupnosti pobačaja. “Neprihvatljivo je da se u nekim zemljama Europske Unije, poput Austrije i Hrvatske, žene suočavaju s financijskim preprekama koje im onemogućuju pristup pobačaju jer nije besplatan. Neprihvatljivo je da u mnogim područjima diljem Europe, poput Italije i Španjolske, pobačaj nije dostupan zbog nedostatka pružatelja usluga. Neprihvatljivo je da žene iz Poljske i Malte i danas umiru radi nedostupnosti pobačaj. Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, a pristup njemu temeljna zdravstvena zaštita”Peterc je navela je kako su zahtjevi inicijative vrlo jednostavni: žele da svi u Europskoj Uniji imaju pristup sigurnom pobačaju, bez obzira tko su i odakle dolaze.

Ova Europska inicijativa ujedinjuje organizacije preko europskih granica, iz različitih zemalja, odnosno Slovenije, Španjolske, Finske, Poljske, Irske, Francuske, Austrije, Italije i sada Hrvatske.

Tanja Matijašević iz Instituta 8. mart rekla je kako građani i građanke Europske unije imaju pravo i mogućnost davati izravne prijedloge Europskoj komisiji i zahtijevati konkretne promjene. Korištenjem ove mogućnosti zahtijevamo da EU donese zakonodavstvo kojim bi se stvorio financijski mehanizam koji pomaže državama članicama koje se dobrovoljno pridruže politici osiguranja pristupna zdravstvenoj usluzi, odnosno pobačaju na zahtjev svim ženama kojima je potreban. Nužno je prikupiti milijun potpisa iz najmanje 7 zemalja EU da bi ova Europska građanska inicijativa (European citizens’ initiative – ECI) predstavila zahtjev Europskoj komisiji i EU Parlamentu. Matijašević naglašava da je cilj ove europske inicijative prikupiti dostatan broj potpisa do EU izbora, kako bi novi sastav Europskog parlamenta mogao odlučiti o ovoj inicijativi na samom početku svog mandata. Nadalje, navela je kako: “Naš prijedlog ne zadire u nacionalne zakone država članica. Mehanizam koji predlažemo zahtijeva da Komisija upotrijebi svoje nadležnosti kako bi pomogla državama članicama u njihovim aktivnostima u pružanju zdravstvenih usluga i zaštiti ljudskog zdravlja i reproduktivnih prava.”

Marinella Matejčić iz hrvatske inicijative je rekla da je važno pobačaj na zahtjev adresirati i kroz nadolazeće nacionalne parlamentarne te EU izbore jer se radi o dostupnosti zdravstvene skrbi, a ne ideološkom pitanju. Matejčić je navela podatak kako je, prema podacima Europskog kontracepcijskog atlasa, Hrvatska na niskom 35 mjestu od 46 zemalja obuhvaćenih studijom, što nam govori da se ne radi samo o nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev, već je i sama prevencija neželjenih trudnoća u Hrvatskoj veliki problem, što ide ruku pod ruku sa zanemarenim pitanjem ženskog zdravlja u našoj zemlji.

Iz Hrvatske u ovoj inicijativi sudjeluju Centar za građanske inicijativeCentar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESIUdruga roditelji u akciji – RODADugine obiteljiDomineLana Bobić i Dunja Bonacci Skenderović te Pariter i Zaklada SOLIDARNA.

Marija Trcol, također iz hrvatske inicijative, nadovezala se je na rečeno i rekla kako je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine prepoznala važnost unaprjeđenja zdravstvene zaštite za ranjive skupine te je isto definirala kao jedan od prioriteta u skladu s razvojnim smjerom 2: Jačanje otpornosti na krize. Strateški cilj 5.5. ove Strategije adresira upravo dostupnost, kvalitetu i učinkovitost zdravstvene zaštite. Međutim, naglasila je Trcol, u 2024. godini kao i prethodnih godina svjedočimo sve većoj neučinkovitosti zdravstvenog sustava te sve većoj nedostupnosti zdravstvenih usluga iz domene reproduktivnog zdravlja. Unatoč tome, zbog netransparentnosti se ne zna točan broj ustanova koje ne vrše pobačaj i stoga je nemoguće znati kakva je stvarna situacija na terenu, a u 2022. godini 207 građanki RH je profesionalnu uslugu pobačaja na zahtjev moralo potražiti u Brežicama u Sloveniji.

Za više informacija pratite nas na:

Webpage: https://www.myvoice-mychoice.org/our-demands

Instagram: https://www.instagram.com/myvoicemychoiceorg/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556585769607

Fotografije: Marta Ožanić i Katarina Podobnik za Artkvart

Related Posts