CESI Logo
09.05.2013. 15:04:42

Stup srama za stranke koje ne poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova

Udio žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore 2013. godine povećan je za četiri posto te ukupno iznosi 28 posto što je još uvijek daleko ispod uravnotežene zastupljenosti žena koju propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova. Kada bi se na ovim izborima naplaćivale kazne za one liste koje nisu zadovoljile kvotu propisanu Zakonom tada bi samo za kandidacijske liste za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba koalicije okupljene oko SDP-a platile 680 000 kuna, koalicije okupljene oko HDZ-a 840.000 kuna, HSS 400.000 kuna, HNS 160.000 kuna, HDSSB 160.000 kuna, SDSS 320.000 kuna te Laburisti 120.000 kuna. 

"Ukupno bi samo parlamentarne stranke samo za liste za županijske skupštine platile kazne u iznosu 2 680 000 kuna", rekle su organizatorice akcije.

Ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative – CGI kontinuirano pred svake izbore provode kampanje za unaprjeđenje sudjelovanje žena u političkom životu, a kampanja za ove lokalne izbore započela je konferencijom Ravnopravne! održanom u listopadu 2012. godine na kojoj je više od 60 sudionica iz organizacija civilnog društva, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, državnih institucija i političkih stranaka istaknulo potrebu da se izmjeni izborno zakonodavstvo vezano uz sudjelovanje žena u predstavničkim tijelima.

"Potrebno je pristupiti izmjenama izbornog zakona na način da izborna povjerenstva na svim razinama ne prihvaćaju one liste koje ne poštuju klauzulu uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca te uvesti obavezu sistema zatvarača odnosno definirati i poziciju osoba na listi na način da se kandidati i kandidatkinje na listi nalaze naizmjence", ističu organizatorice.

Najviše glasova (33 posto) dobio je Zoran Milanović za izjavu: "Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se".

Drugi s 24 posto glasova bio Radimir Čačić sa izjavom: "Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome".

Osim za izjavu premijera te bivšeg prvog potpredsjednika Vlade, građani i građanke su glasovali i za izjave Dražena Đurovića iz HDSSB-a, Dujomira Marasovića iz HDZ-a, Ivana Jakovčića iz IDS-a te Damira Kajina.


Kratki prikaz analiza kandidacijskih lista 

Izradile smo analizu kandidacijskih lista za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba posebice uzimajući u obzir one liste koje imaju realnu šansu osvojiti mandate. Nažalost iz objavljenih lista nije moguće precizno iščitati kandidate/kinje po strankama u slučajevima koalicija. Stoga niže navedeni podaci vezano uz koalicije okupljene oko SDP-a odnosno koalicije okupljene oko HDZ-a ne označavaju kandidatkinje HDZ-a ili SDP-a već ukupno kandidatkinje na koalicijskim listama pri čemu postoci samih stranaka mogu biti veći ili manji od prosjeka kandidacijske liste.

Iz analize je vidljivo slijedeće:

  • Žene su u pravilu smještene u donje dijelove lista što ukazuje na vjerojatnost da će udio članica županijskih skupština biti značajno manji nego udio kandidatkinja na listama.
  • Hrvatski laburisti* kandidirali su ukupno 43 posto žena te je njihovih 17 lista rodno uravnoteženo, dok 3 liste imaju manje od 40 posto žena, ali svega za 1 – 3 posto odnosno jedna lista ima udio od 37 posto, a dvije liste od 39 posto žena. No svega dvije žene su nositeljice njihovih lista, imaju jednu kandidatkinju za županicu te 8 kandidatkinja za zamjenice (što je 44 posto svih njihovih kandidata za zamjenike/ce).
  • Koalicije okupljene oko SDP-a ukupno su kandidirale 34 posto žena pri čemu su 4 liste uravnotežene te daljnjih 7 lista ima udio žena između 35 i 39 posto. Niti jedna lista nema manje od 20 posto žena. Četiri žene su nositeljice njihovih lista te imaju 5 kandidatkinja za županice i 11 kandidatkinja za zamjenice župana/ica.
  • Koalicije okupljene oko HDZ-a ukupno su kandidirale 21 posto žena. Niti jedna lista nije uravnotežena, odnosno niti na jednoj nema više od 40 posto žena, te niti jedna lista ne prelazi čak niti 30 posto kandidiranih žena. Ukupno njihovih 7 lista ima manje od 20 posto kandidiranih žena. Niti jednoj listi nositeljica nije žena, nemaju niti jednu kandidatkinju za županicu odnosno imaju kandidatkinju za gradonačelnicu Grada Zagreba te 10 kandidatkinja za zamjenice župana/ica.
  • Koalicija IDS-a, HNS-a i Zelenog saveza u Istarskoj županiji ima 47 posto žena na kandidacijskoj listi te kandidatkinju za zamjenicu župana.
  • HSS u županijama u kojima ne ide s HDZ-om ili SDP-om na listama ima 25 posto žena, pri čemu jedina uravnotežena lista je ona za skupštinu Grada Zagreba u koaliciji s HSLS-om, Zelenom listom i Demokratskom strankom umirovljenika.
  • HDSSB je kandidirao svega 17 posto žena u četiri slavonske županije.

Cjelovita analiza sudjelovanja žena u lokalnim izborima 2013. godine biti će objavljena u srpnju.