CESI Logo
19.10.2012. 22:16:03

Započela kampanja "Ravnopravne!"

 Ususret lokalnim izborima iduće godine, CESI u partnerstvu s organizacijama BaBe!, Domine, Centar za građanske inicijative Poreč i Delfin Pakrac započeo je kampanju nazvanu 'Ravnopravne! Sudjelovanje žena u odlučivanju na lokalnoj razini', kojoj je cilj unaprijediti sudjelovanje žena u procesima odlučivanja na lokalnoj razini. Kampanja se provodi uz pokroviteljstvo Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i potporu Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj te Grada Zagreba

Kampanja je počela  trodnevnim programom (19. – 21. listopada), u sklopu kojeg je održan panel s međunarodnim gostima i gošćama te radionice prema metodi World Cafe za hrvatske političare/ke, aktivistice, i institucije u svrhu razvijanja novih strategija za uključivanje većeg broja žena u odlučivanju na lokalnoj razini.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, mr. sc. Helena Štimac Radin, u svom obraćanju sudionicima i sudionicama konferencije, naglasila  je kako je Zakon o lokalnim izborima, kojeg je prihvatila Vlada, usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova po pitanju izbornih lista. Nadalje, rekla je kako je traženo i mišljenje Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o tome jesu li predstojeći lokalni izbori u svibnju 2013. treći izborni ciklus nakon donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova i uvođenja kvota od 40 posto za podzastupljeni spol. Ukoliko mišljenje bude pozitivno, to će značiti da će stranke koje ne ispoštuju kvotu od 40 posto žena na svojim listama morati platiti globu.

Uz Štimac Radin, okupljene su pozdravile i Clelia Chevrier, prva savjetnica Veleposlanstva u Francuskoj, te Ljiljana Klašnja ispred Grada Zagreba koje su istaknule važnost pitanja sudjelovanja žena u političkom odlučivanja te kontinuirano potporu koju pružaju ovkavim projektima.

Panelisti/ce Pauline Chabbert, savjetnica za rodna pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Francuske, Adnan Kadribašić, stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, te Toni Panetta, politička direktorica NARAL Pro-Choice Colorado iz Sjedinjenih Američkih Država prenijeli su sa sudionicima i sudionicama panela iskustva iz svojih zemalja o promicanju sudjelovanja žena u odlučivanju.

Chabbert je istaknula kako stranke u Francuskoj radije plate novčane penale, nego da ipak uvrste žene na svoje izborne liste. Naime, u francuski državni budžet stranke su bile primorane uplatiti čak pet milijuna eura 2007. godine jer sui male manje od 40 posto žena na svojim listama.

Kadribašić je kazao kako u Bosni i Hercegovini otvorene kvote predstavljaju problem jer one omogućuju potiskivanje kandidatkinja nauštrb kandidata, odnosno da zbog njih rijetke žene budu izabrane u politička tijela odlučivanja. Međutim, naglasio je kako, sudeći prema analizi koji je provela Agencija za koju radi, ni zatvorene liste ne bi mnogo pridonijele povećanju broju žena u politici.

Panetta je iznijela cijeli niz mjera i strategija kojima ona i njena organizacija u SAD-u utječu na donošenje odluka te lobiraju kod političara i političarki. Iznimno motivirajuću prezentaciju zaključila je savjetima o organiziranju građana I građanki za političke kampanje koji bi se mogli implementirati i u Hrvatskoj.

Konferencija je rezultirala zaključcima i preporukama koje će biti upućene svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj. Jedan od zaključaka konferencije je da je potrebna odlučna implementacija postojećeg zakonodavnog okvira za postizanje ravnopravnosti spolova što podrazumijeva neodgodivu primjenu sankcija za one političke stranke koje na izbornim listama ne poštuju uravnoteženu zastupljenost žena I muškaraca te da se prikupljena sredstva od plaćenih sankcija usmjeravaju direktno u političko osnaživanje žena kao I druge programe važne ženama.

Edukativni program nastavlja se kroz seminar koji se održava 20. i 21. listopada u hotelu Laguna u Zagrebu.  U okviru kampanje biti će izdano treće izdanje publikacije RoZa – Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama te će se provesti intenzivna medijska kampanja u lokalnim medijima i kroz portal Libela.org u svrhu informiranja javnosti o ravnopravnom sudjelovanju žena u odlučivanju.