CESI Logo
26.11.2011. 12:11:41

Stup srama za stranke koje ne poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova

Političke stranke oglušile su se na višemjesečno apeliranje da poštuju kvote od najmanje 40% žena na izbornim listama što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Kada bi se već u ovom ciklusu primjenjivale kazne za spolno neuravnotežene izborne liste, HDZ bi morao platiti 500 000 kn, Kukuriku koalicija 400 000 kn, HSS 500 000 kn, HSP450 000 kn, a Hrvatski laburisti 350 000 kn. Samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2 200 000 kuna, rečeno je tijekom današnje akcije pod nazivom Stup srama održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI. Stup srama za stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe CESI je organizirao već treći puta, a kako bi se javno prokazalo političke stranke koje uporno odbijaju kreirati spolno uravnotežene izborne liste.

Tijekom akcije održan je i treći izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića, a 2009. na lokalnim izborima Vjekoslava Marochinia i Milana Bandića. Ove godine premoćnu je pobjedu s 53,8% glasova građana i građanki odnio Vladimir Šeks s izjavom "Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange".

Kroz projekt Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011. godine koje provode udruge CESI, DOMINE, DELFIN, CGI Poreč i B.a.B.e. izrađena je Ženska platforma 2011. koja predstavlja zahtjeve žena Hrvatske budućoj Vladi i Saboru. Sve parlamentarne stranke pozvale smo na sastanke radi predstavljanja platforme, ali samo su tri stranke/koalicije bile spremne čuti zahtjeve žena i sastati se s predstavnicama naših organizacija – radi se o Hrvatskim laburistima, HSLS-u i Kukuriku koaliciji.

Političke stranke su ukupno kandidirale 1524 žena, što je udio od 34,96%. Najviše je žena u 7. izbornoj jedinici, a najmanje je kandidatkinja, svega 10,71% u 12. izbornoj jedinici, odnosno među kandidatima nacionalnih manjina. Žene su nositeljice 17,57% lista. No kada se izdvoje izborne liste parlamentarnih stranaka onda je vidljivo da neće biti značajnijeg pomaka po pitanju zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru jer dvije najjače stranke/koalicije kandidirale su jednak broj žena kao i prije 4 godine, a stranke kod kojih je i došlo do pomaka u ukupnom udjelu žena, uglavnom nisu te žene stavile na izgledna mjesta. Konkretno HDZ (sa partnerima DC i HGS) je kandidirao 21,6% žena, HSS (sa ZS i SP) i HSP (sa HS NS) 26%,  HSLS (sa ZDS) 28%, Kukuriku koalicija 30,7%, a Laburisti 34,48%. Kada se detaljno promotre liste Kukuriku koalicije, može se uočiti da jedino HSU od ukupnog broja svojih kandidata/inja ima točno 40% kandidiranih žena. Suprotan slučaj je IDS koji nema niti jednu kandidatkinju na koalicijskim listama.