CESI Logo
09.03.2018. 13:16:51

Edukacija u Zagrebu

Održana specijalizirana edukacija u okviru projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

U okviru programa "Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela" dana 5. i 6. ožujka 2018. godine volonter, volonterke te voditeljica projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela ispred udruge CESI sudjelovali su na dvodnevnoj specijaliziranoj edukaciji za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela koju je organizirala udruga Ženska soba, u Zagrebu, Hotel Antunović. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 53 osobe, predstavnika/ca svih 9 organizacija s kojima se program provodi u partnerstvu uz udrugu CESI : Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Udruga ZvoniMir. Edukaciju je facilitirala članica Ženske sobe Anamaria Drožđan Kranjčec, dipl.iur.. Prvi dan edukacije započeo je predavanjem Mirena Špeka, izvršnog direktora Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, koji je sudionicima/ama pobliže predstavio prava žrtava i relevantne propise koji se odnose na područje prava i podrške žrtvama i svjedocima. Nakon toga, Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Ureda za podršku žrtvama i svjedocima na zagrebačkom Županijskom sudu u Zagrebu, održala je predavanje "Podrška žrtvama i svjedocima na sudu – uloga pružatelja podrške na sudu i upoznavanje s procedurama" te je kroz primjere iz direktnog rada sudionicima/ama pobliže približila ovu temu. Odvjetnica Sanja Bezbradica je sudionike/ce upoznala s tijekom postupanja od prijave policiji do okončanja kaznenog djela. Ana Šeničnjak, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, održala je predavanje o potrebama žrtava i svjedoka te je kroz puno praktičnih primjera sudionicima/ama olakšala razumijevanje svih aspekata pružanja podrške. Drugi dan edukacije započeo je predavanjem " Psihološki aspekti svjedočenja" koje je održala Senka Sekulić Rebić, psihologinja i voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja u Ženskoj sobi. Matea Babić, visa stručna savjetnica na odjelu za mladež pri Županijskog sudu u Zagrebu sudionicima/ama je pobliže objasnila kako komunicirati sa žrtvama i svjedocima te kako izgleda svjedočenje putem audio-video linka. Kako su volonteri/ke važan dio ovog programa, Ana Šeničnjak održala je predavanje "Procedure u radu volontera". Anamaria Drožđan Kranjčec, dipl.iur. pobliže je predstavila Zakon o novčanoj naknadi, a Ana Ergović Kuzmanović uputila je sudionike/ce kako surađivati i komunicirati sa službenicima/ama suda, odnosno o pravilima ponašanja na sudu. Edukacija je bila vrlo interaktivna, s puno praktičnih vježbi, a sudionici/e su u bilo kojem trenu mogli postavljati pitanja i komentirati sadržaj edukacije.

Sudjelovanje na specijaliziranoj edukaciji dovelo je do podizanja razine je podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnica/ka organizacija civilnog društva koji će pružati podršku žrtvama na sudu.

Dvodnevna specijalizirana edukacija dio je programa "Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela"  kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa, a partnerske organizacije na projektu su uz udrugu CESI:  Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Udruga ZvoniMir.