Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Europski dan žrtava kaznenih djela

Europski dan žrtava kaznenih djela

U utorak, 22. veljače, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva obilježit će daj datum na način da će kroz različite oblike djelovanja podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 13 županija u Hrvatskoj (u 2022. je tijeku proširenja na još 4 županije).

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas – međutim za to iskustvo nitko nije pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo – a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran.

Tijekom 2020. godine rezultati rada Mreže podrške su slijedeći:
Broj korisnika/ca: 595
Broj pruženih usluga: 6274
Broj pratnji na sud: 154

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge besplatne te dostupne prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa.

Projekt Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela financiran je sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Related Posts