Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Edukacijski program “PREPOZNAVANJE I REAGIRANJE NA RODNO UTEMELJENO NASILJE U ŠKOLSKOM OKRUŽENJU”

Edukacijski program “PREPOZNAVANJE I REAGIRANJE NA RODNO UTEMELJENO NASILJE U ŠKOLSKOM OKRUŽENJU”

Edukacijski program „Prepoznavanje i reagiranje na rodno utemeljeno nasilje (RUN) u školskom okruženju“ razvijen je u okviru međunarodnog projekta ERASE GBV u koji u Hrvatskoj provode Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruga CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Cilj projekta je prevencije rodno utemeljenog nasilja u školskom kontekstu povećanjem kompetencija odgojno-obrazovnih radnika za prepoznavanje i reagiranje na ovu pojavu. Poticaj za izradu programa su empirijska istraživanja o velikoj raširenosti RUN u okruženju obrazovnog sustava i njegovih štetnih posljedica po mlade ljude, a istodobno nedovoljne osjetljivosti za prepoznavanje ove pojave i kompetencija djelatnika/ca škola da reagiraju na odgovarajući način. U školskoj godini 2020./2021. održana su tri seminara na kojima je sudjelovalo stotinjak studenata i studentica psihologije i učiteljskog fakulteta. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziran je seminar za nastavnike/ce i stručne suradnike/ce. Sve su edukacije provedene  licem-u-lice, sukladno epidemiološkim smjernicama.

U školskoj godini 2021./2022. rad sa studentima/cama nastavljen je licem-u-lice, a s učiteljima/cama  i stručnim suradnicima/ama se edukacija provodi u u online obliku tijekom četiri poludnevna termina, pa je i materijal prilagođen tom formatu.

Ovu edukaciju će za vrijeme trajanja projekta proći 160 učitelja/ica, nastavnika/ka  i stručnih suradnika/ica u školama te oko 120 studenata/ica s više zagrebačkih fakulteta.

U oba oblika nastave sudionici/e imaju priliku aktivno sudjelovati u raspravama, razmjenjivati iskustva i uvježbavati vještine za prepoznavanje i reagiranje na slučajeve nasilja. Očekujemo da će se i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanja ovaj program nastaviti i nakon dovršetka projekta.

Promotivni video edukacijskog programa

Related Posts