Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Bajke su za sve

Bajke su za sve

Publikacija Bajke su za sve donosi nove, drugačije bajke, oslobođene rodnih stereotipa, koje su napisali mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Deset odabranih bajki poslužilo je kao inspiracija za nova čitanja i novo pozicioniranje likova. Tako Trnoružicashvaća da joj nije potreban nikakav princ koji bi je probudio pa istražuje drugačiji svijet, izvan zidina dvorca kojim upravljaju muškarci. Priča Ružno pačeprikazuje svijet marginalizirane zajednice čiji pojedinci/-ke moraju savladati dodatne prepreke da bi zauzeli iole pristojnije mjesto u društvu. Modrobradisadrži motive zabranjene istospolne ljubavi i onaj tako čest motiv u narodnim bajkama – udaju za starca. Priča Vuk i tri praščićafokusira se na problem iracionalna straha od Drugog tj. nepoznatog, s kojim bismo se kad-tad mogli suočiti. 

Publikacija je dio projekta “Bajke su za sve!” kojem je cilj  promovirati rodnu ravnopravnost među mladima a provodi ga Fondacija CURE iz BiH zajedno sa partnerskim organizacijama CESI iz Hrvatske, NVO Juventas iz Crne Gore, Helsinškim komitetom za ljudska prava-grupa LezFem iz Makedonije i Alternativnim centrom za devojke iz Srbije u sklopu Erasmus+ programa.

Related Posts