Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

BAJKE SU ZA SVE

BAJKE SU ZA SVE

Glavna ideja projekta “Bajke su za sve” je kreirati nov pristup dobro poznatoj temi bajki. Želimo uključiti feminističku, žensku perspektivu u priče koje su nam svima poznate i osmisliti drugačiji, novi pogled na bajke. Kroz planirane radionice u Sarajevu i Budvi, razgovarati će se o temama ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, mladih, feminizma, aktivizma, nasilja, stereotipa, rada s mladima, itd. Nakon što publikacija sa drugačijim bajkama bude osmišljena od strane sudionica/ka projekta, uskočiti ćemo u putujući karavan i u suradnji sa partnerskim organizacijama iz pet država (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora), promovirati ćemo publikaciju u svim državama. Namjera nam je osnažiti suradnju među susjednim državama Zapadnog Balkana i stvoriti inovativne načine praktične primjene principa rodne ravnopravnosti. Projekt će ponuditi novi pristup neformalnom obrazovanju osoba koje rade s mladima. Koristiti ćemo alate, metode i nove oblike treninga kako bi uveli nove prakse i doprinijeli osnaživanju omladinskih radnika/radnica ali i uključivanju mladih u društvo putem edukacije, kulture i društvenih događaja. Ciljna skupina biti će omladinske radnice i radnici, mladi, aktivisti/aktivistkinje, volonteri/volonterke iz svih pet država, odnosno oko 30 sudionica/sudionika koji će dobiveno znanje širiti u svojim zajednicama. Očekivani utjecaj projekta je doprijeti do opće populacije s novim pristupom rodnim normama i očekivanjima koje su važan dio svakodnevnog života osobe i na temelju kojih se stvaraju stereotipi i predrasude vezani uz rodnu ravnopravnost.

Utjecaj će biti ostvaren na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Na lokalnom nivou, sudionice/sudionici će moći prenijeti dobiveno znanje i vještine kroz rad s mladima u borbi protiv diskriminacije. Na nacionalnom nivou, sudionice/sudionici će osmisliti akcije u javnom prostoru u svojim državama. Na regionalnom nivou, biti će ostvarena suradnja i razmjena iskustva među organizacijama sudionicama projekta. Projekt je pokrenula Fondacija CURE (Sarajevo, BIH) zajedno sa partnerskim organizacijama  Juventas (Podgorica, Crna Gora), Alternativni centar za devojke (Kruševac, Srbija) i LGBTI Centar za podršku (Skopje, Makedonija) i CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Projekt financira Europska unija kroz program Erasmus+.

Related Posts