Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

ANALIZA ZASTUPLJENOSTI ŽENA U IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2020. GODINE

ANALIZA ZASTUPLJENOSTI ŽENA U IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR 2020. GODINE

Ova analiza predstavlja nastavak izbornih analiza zastupljenosti žena u izbornim procesima u Hrvatskoj koje CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje izrađuje od izbora za Hrvatski sabor 2007. godine te obuhvaća analizu kandidacijskih lista i osvojenih mandata na izborima za zastupnike_ce u 10. saziv Hrvatskog sabora 2020. godine. Analizirane su liste onih stranaka i koalicija koje su prema anketama i procjenama rezultata izbora imale šanse osvojiti mandate, a na listama su imale zastupnike_ce koji su sudjelovali su u radu 9. saziva Hrvatskog sabora.

U analizi provjeravamo koje su liste postigle tzv. izbornu ili „žensku“ kvotu od 40% i kolika je zastupljenost žena na listama po izbornim jedinicama te po strankama i koalicijama. Analizirani su podaci o broju žena na prvim mjestima tzv. nositeljica lista te na kojim su mjestima na listama raspoređene žene, kao i koliki je udio mladih (1990. godište i mlađi) žena i muškaraca zastupljeno na listama. Zanimalo nas je i jesu li predlagatelji pri sastavljanju lista koristili model tzv. zip sustava i ostvarili rodni paritet. Na kraju smo provjerile koliko je žena s lista osvojilo mandate te kolika je njihova zastupljenost u Hrvatskom saboru nakon njegovog konstituiranja.

Iako neke od analiziranih stranaka i koalicija nisu zadovoljile kvotu od 40% na svim listama, ipak su sve ukupno na predloženim listama kandidirale minimalno 40% žena, osim HDZ-a koji je kandidirao samo 25,32% žena i nije poštivao kvotu ni u jednoj izbornoj jedinici.

Zakonom o ravnopravnosti spolova propisana je novčana kazna od 50.000 kuna po izbornoj jedinici za prekršaj ako se prilikom predlaganja lista ne poštuje tzv. kvota od 40%. Osim HDZ-a koji bi trebao u državni proračun uplatiti 550.000 kuna, novčane kazne trebali bi platiti i Restart koalicija u iznosu od 100.000 kuna, Domovinski pokret Miroslava Škore i partneri te HNS po 50.000 kuna. Samo ove stranke/koalicije u državni bi proračun trebale uplatiti 750.000 kuna.

Većina političkih stranaka i dalje je sklonija plaćanju kazni ili samo formalnom poštivanju zakonskih odredbi nego provedbi ustavnog načela ravnopravnosti spolova u svom djelovanju. Mali tračak neizbježnih promjena pokazala nam je koalicija Zelena ljevica – Platforma Možemo! postavivši standarde uravnotežene zastupljenosti žena na listama koje će prije ili kasnije morati početi slijediti i druge političke stranke i to dijelima, a ne samo riječima.

Related Posts