Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

Analiza Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Analiza Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

U suradnji s članicama inicijative Radnica, Ivom Čatipović iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Ivanom Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku pri Studijskom centru socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izradile smo analizu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama temeljni je propis kojim je uređen sustav rodiljnih i roditeljskih potpora u Republici Hrvatskoj. Njime se, između ostalog, naše zakonodavstvo usklađuje i s određenim propisima EU. Posljednji takav jest Direktiva (EU) 2019/1158 Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koja je stupila na snagu, a države članice moraju prenijeti odredbe u nacionalno zakonodavstvo do 2. kolovoza 2022 .

Tako će predstojeće izmjene Zakona, prema najavama, biti usmjerene na usuglašavanje s odredbama navedene Direktive. Međutim, smatramo kako hrvatski sustav dopusta traži temeljitije izmjene, kao i da je Zakon potrebno poboljšati u više područja. Štoviše, potrebno je nanovo izraditi cijeli Zakon, a u cilju izmjene sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, ali i njegova pojednostavljivanja za krajnjeg korisnika i same provoditelje. Slijedom toga, izradile smo analizu postojećeg Zakona, uključivši konkretne prijedloge za njegovo unaprjeđenje van okvira koji od RH traži Direktiva. Na kraju analize sažele smo glavne preporuke za izmjenu Zakona.

Analizu možete preuzeti ovdje:

Ova analiza nastala je u sklopu projekta Radnica – rodna jednakost u svijetu rada. Projekt provodi CESI u partnerstvu sa Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova RH, marketinškom agencijom Señor iz Zagreba i najstarijom islandskom organizacijom za ženska prava IWRA – Icelandic Women’s Rights Association s ciljem poboljšavanja nejednakog i diskriminatornog položaja žena u svijetu rada. Projekt se provodi od 1.1.2021. – 28.02.2023. te je financijski podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u iznosu od 130.761,15 Eura.

Related Posts