Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje i personaliziranje vašeg iskustva. Naša web stranica također može sadržavati kolačiće trećih strana poput Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Korištenjem web stranice pristajete na upotrebu kolačića. 

Tel: +385 1 24 22 800 | cesi@cesi.hr

Blog Post

A gdje su žene? Analiza statusa žena u političkim strankama ususret lokalnim izborima 2017. godine

A gdje su žene? Analiza statusa žena u političkim strankama ususret lokalnim izborima 2017. godine

Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine našli smo se u situaciji da nakon godina aktivizma i jačanja žena u politici, kao i rada ženskih organizacija u političkim strankama, imamo najmanje izabranih žena u Hrvatski sabor od 90ih godina prošlog stoljeća. Direktan mandat osvojilo je njih svega 12,5%, a nakon odlazaka mahom muškaraca u Vladu RH, u trenutku pisanja ovog izvještaja u Hrvatskom Saboru je 18,5% žena. Pred nama su lokalni izbori u svibnju 2017. godine na kojima će po prvi puta vrijediti sankcije za političke stranke koje na izbornim listama neće poštovati uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca.

Projektom “A gdje su žene?  Rodna ravnopravnost na lokalnim izborima” u okviru kojeg je nastala ova analiza željele smo spriječiti da i na lokalnim izborima 2017. dođe do nazadovanja rodne ravnopravnosti u politici. Također nam je primaran cilj bio osnažiti žene za aktivniju participaciju u politici, osvijestiti ih kako mogu preći preko prepreka koje im otežavaju aktivnu političku participaciju, te im pomoći u izgradnji svoje online političke kampanje kao pripremu za lokalne izbore 2017. godine, a što smo pokušale učiniti kroz iznimno uspješnu edukaciju održanu u suradnji s agencijom Lude ribe u prosincu 2016. godine.

Projektom smo ujedno informirale političke stranke o tome kako postići rodnu ravnopravnost na stranačkoj razini. Kako bismo pak ispitale kako je moguće da smo nakon svega učinjenog vezano uz pitanje političke participacije žena došli na ovako mizernu zastupljenost žena u Hrvatskom saboru, koje su prepreke s kojima se žene u političkim strankama suočavaju i kako ih nadvladati te koju ulogu u tome imaju kvote napravile smo ovu analizu. 

Related Posts